Pumpkin
Vi har en riktig hemmamyshöstdag idag. Har verkligen försökt ta mig ut för att springa typ hela dagen men det går bara inte. En snabbis på gymmet blev det iallafall. Jag som måste börja få in mina långpass nu inför Paris maraton. Hur ska detta gå? Har inte valt loppet för bästa träningstrrioden direkt. Men men... Här hemma fixas det med en pumpa från Elias brors land som görs fin och som dessutom ska tillagas ikväll! Blir spännande att se vad resultatet blir. Men nu blir det at gå ut i kylan med Alf the petitbacon. Myskväll is coming up! img_4794img_4800
D - Vitamin
Kan vi snacka lite om det här med D-vitamin? Äter ni det vintertid? Jag har börjat forska allt mer kring denna lille superdupervitamin och börjar inse mer och mer hur himla otroligt viktig den är för oss. d-vitamin-solig_dag Några punkter D vitamin kunskap som jag nyligen lärt mig. Visste ni att?
  • Ungefär 4000 studier kommer ut varje år om D-vitamin. Det forskas alltså en hel del.
  • Solen måste stå minst 45 grader upp på himlen, vilket innebär att vi i Sverige får i oss D vitamin några veckor före och efter midsommar. (...) Men vi kan få i oss D vitamin genom kosten, bland annat genom fisk. Problemet är väl att man för att få i sig tillräcklig mängd D-vitamin ska vi äta fisk två gånger om dagen. Det är ju med andra ord väldigt svårt att få i sig den mängd D vitamin vi behöver endast genom vår kost.
  • Det krävs en D vitamin för varje vit blodkropp att aktiveras (vita blodkroppar som hjälper oss från sjukdomar, såsom förkylningar och influensa). D vitamin bristen kommer alltså påtagligt när hösten börjar komma, att så många blir sjuka när hösten kommer beror alltså till en väldigt stor del av D vitaminbrist.
  • Forskning har visat att bland annat risken för bröstcancer och tjocktarmcancer minskar om man äter D vitamin.
  • Man ska vara ute i solen mitt på dagen (utan solskyddsfaktor) minst 20-30 min om dagen för att få i sig tillräcklig mängd D vitamin.
  • Forskning har visat att D vitamin hjälper mot depressiva symptom. Personer som känner sig nedstämda eller deprimerade kan i själva verket bara lida av D vitamin brist. Vår depressioner, då man har varit utan D vitamin länge kan alltså bero på D vitamin brist.
  • ... eller det här med "VAB"ruari? Då man har varit utan D vitamin väldigt länge, förmodligen beror på D vitaminbrist. Denna månad har vi nämligen bara i våra nordiska länder.
  • D vitamin sätter sig ytligt på huden till en början. Du ska inte duscha med tvål minst 30 min efter solexponering för att kroppen ska hinna uppta den mängd huden tillförts.
  • ... och så vidare, denna lista kan göras lång. Himla lång.
Jag tycker detta är så himla intressant. Jag äter 5000 IE två- tre gånger i veckan. Elias äter dock betydligt mer. Man har sett att daglig dos inte behöver tas eftersom att D vitamin lagras i kroppen. Man kan därmed boosta kroppen med höga doser med jämna mellanrum.  Fakta om D vitamin här, här, här och här.  Har ni lyssnat på denna podcast förresten? Sjukt intressant.
Att lyssna istället för att läsa
img_4630 Nu är vi hemma efter en mysig men kall helg. Det är alltid skönt att komma hem igen, borta bra men hemma bäst. Alltid. Min sysselsättning i bilfärden hem blev att lyssna på Sanna Brådings bok "För mycket av allt". Det var en sån där bok du inte kan sluta läsa. Det är en stark, ärlig och gripande bok som skildrar hennes hittills 35 åriga liv. "Öppenhet ifrågasätts ofta i vårt samhälle och anses ofta vara något sämre än att hålla upp någon falsk fasad att gömma sig bakom". Hon ifrågasätter detta och beskriver hur viktigt hon anser det är att vara öppen och ärlig mot sig själv och sin omvärld. Jag kunde dessutom "läsa" denna bok hela bilfärden hem i mörkret. Eller lyssna, vilket var det jag gjorde genom tjänsten "BookBeat". Jag har inte riktigt förstått det här med att lyssna på en bok förut. Hade fått för mig att jag bara tycker om att kunna läsa en bok, ha något att hålla och bläddra i. Men det här med att lyssna på en talbok  är ju superbra och mysigt ju. Kommer definitivt fortsätta med detta. p1070348 Både jag och Elias använder nu denna tjänst och det finns ju hur mycket som helst att lyssna på. Och det är så roligt för jag har genom bloggen ett samarbete med BookBeat så att ni som läser detta får en månad gratis om ni registerar er via den här LÄNKEN. Nästa bok jag tänker lyssna på blir nog den här, den här eller den här. Detta samarbete känns kul. Vi får ibland lite förfrågningar om samarbeten med bloggen men det har inte varit något som går hand i hand med innehållet, vilket är viktigt. Därför har v ej tackat ja tidigare. Det måste kännas bra. Det här känns som att det gör det, vi båda älskar ju att läsa. Denna tjänst är perfekt i höstmörkret.

Denna måndag är ledig för min del. Jag ska fixa i lägenheten och förbereda lite inför imorgon. Måste träna och tänkte om jag skulle ta en längre springrunda. Men seriöst? Hur mörkt är det inte ute, hur grått är det inte? Det är ju helt sjukt? Det är viktigt att mysa till det nu, med bra serier, te och mys. Försöka att ta sig till gymmet eller springspåret trots kyla och mörket, för vi behöver dom där endorfinerna/ må bra hormonerna! Kämpa på, låter det ju mest som, haha. Denna årstid är mysig, men tung. Så är det bara.